Ásványkiállítás, előadás és vásár

Bár a kémia csak 7. osztálytól tantárgy nagy tudású előadónkat még a kisebbek is szájtátva hallgatták. Ezekből ízelítőül néhány: megtudtuk, hogy Mengyelejev, a periódusos rendszer megalkotója, már előre megjósolta, hogy milyen tulajdonságai lesznek a csak majd később felfedezésre kerülő anyagoknak.

A világ megismerhető, logikus rendszert alkot, legalábbis az ásványokat illetően. Olyan, mint egy óriási LEGO kirakó. Gondoltad volna, hogy kilencven anyag kombinációjából bármit fel lehet építeni? Napot, holdat, csillagot… (persze, sokkal nagyobb mennyiségekben, mint ami befér a te LEGO-s dobozodba)

Az ásványlerakódást tellérnek nevezik. (én úgy jegyeztem meg, ez egy ékezettel kevesebb, mint a világhírű magyar fizikus, Teller Ede vezetékneve)

Dél-Afrikában van egy magas aranytartalmú aranyérc tellér, ami laposszögben lefelé tart a földben. A bányászat most 4,5 km mélyen tart, ahol 60 Celsius a hőmérséklet!

Nem is olyan nagy baj, hogy nálunk nincs ilyen bánya. Magyarországon ugyanis a szilárd kéreg vékonyabb és valami emiatt az átlagosnál, sokkal gyorsabban, nő a hőmérséklet a föld gyomrában. Magyarországon már 2 km-es mélységben 100 Celsius fok van!

Van ugyan egy rézbányánk 1800 méter mélyen, de itt is már 90 Celsius fok a hőmérséklet, így nem tudunk innen ércet kitermelni. Ravasz, Science Fiction-ben bízó üzletemberek ugyan már megvették a kitermelési jogot, hátha a jövő robottechnikája majd gazdaggá teszi az ükunokájukat. (Lehet, hogy csak annyi sikerrel, mint Mézga Gézát Köbüki.…) Addig azonban olyan ez a bánya is, mint a mesebeli lány, aki hozott is ajándékot, meg nem is.

Iskolánk elérhetőségei

Cím: 1119 Budapest, XI. kerület
Rátz László utca 4.

Telefon: 06 1 204 0847 (8-16 óráig)

Impresszum

Levélküldés

Térkép elérhetőségünkről